Kimi öğrencilerin ve ailelerin heyecanla beklediği, kimilerinin ise kaygıyla beklediği karne zamanı geldi çattı. Karne zamanının gelmesi ile birlikte “Acaba bu sene karne nasıl?” kaygısını birçok ailenin yaşadığını gözlemleyebiliyoruz.
Peki, nedir karne? Ne anlama gelir?
Birçoğumuzun bu konuda farklı görüşleri olabilir; kimisi için başarı, mutluluk, övünç kaynağıyken kimisi için utanç ve üzüntü olabilir. Fakat uzmanlar karnenin çocuğun başarılı ya da başarısız olduğunun bir göstergesi olmadığını, karnenin derslerdeki durumunun takibinin belgesi olduğunu söylüyorlar. Bir diğer deyişle, karnenin çocuğun yıl içerisinde gösterdiği gelişimin, değişimin, ilgi alanlarının ya da sıkıntı yaşadığı alanların ve hangi konuda desteklenmesi gerektiğinin somutlaştırılmış hali olduğunu söyleyebiliriz.
Bu nedenle, karneye anlam yüklemeleri yapılmamalı ve ulaşılması gereken bir amaç değil, başarıya götürecek bir araç olarak görmeliyiz karneyi. Karşılaşılan olumsuz sonuçlar da bu doğrultuda değerlendirilmelidir.
Olumsuz sonuçlar karşısında ailenin tepkisi (kıyaslayıcı, aşağılayıcı, utandırıcı davranışlar, ceza), hem çocukların güven ve motivasyonunu etkilemekte, hem de “Hep başarısız olacağım” düşüncesini yerleştirebilmektedir.
Burada yapılması gereken, çocukların eksikleri olduğunu gözlemliyorsak onları eleştirmeden bu konularda destek verilmek ve ona dha iyi yapabileceği konusunda güvendiğinizi hissettirmektir. Olumlu sonuçlarla karşılaşan aileler ise bir ödül telaşına düşmektedir. Burada yapılmaması gereken tek şey, ödül konusunda aşırıya kaçılmamasıdır. Çok büyük ödüller, çocuğun kendi geleceği için değil, hediye için çalışmasına neden olabilmektedir.
Ödül demişken, aslında çocuklara en büyük ödül yaz tatili. Bir eğitim-öğretim yılı boyunca emek vererek, çaba göstererek karne almaya hak kazanan çocuklar artık tatile ve dinlenmeye de hak kazanmışlardır. Tatilde hem çocuğunuzu dinlendirmek hem de çocuğunuzun keyif almasını sağlamak için birkaç tane öneri:
Ailecek kitap okuyun. Böylece onun kitap okumasını da teşvik etmiş olacaksınız.
Ailecek oynayabileceğiniz oyunlar oynayın. Beraber daha kaliteli vakit geçirme şansını elde edebileceksiniz.
Okulla ve dersle ilgili aşırıya kaçmadan tekrarlar yapın. Böylece tatil boyunca okulda yaptıklarından da uzak kalmayacaktır.
Dışarıda vakit geçirebileceği ortamlar sağlayın ve bir spora yönlendirin.
Ailelerin en büyük kaygısı olan televizyon ve bilgisayara gelince, bunu tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil. Fakat süre ve içerik kısıtlamalarına gidilebilir.
Yukarıda verilen önerilerle çocuğunuzun televizyon ve bilgisayar kullanımını azaltabilirsiniz.
Yaz tatili çocuğun hem zihinsel hem fiziksel olarak kendini yenilediği bir dönem olduğu için yaz tatilinin doğru programlanması öğrencinin bir sonraki yeni eğitim-öğretim yılına daha motivasyonla başlamasını sağlayacaktır. Keyifli tatiller dilerim…