Bu günün birleşmiş dünyasında liderlik bilgi ve tecrübesi gittikçe artan bir saygınlık kazanmaktadır.Bugün insanlar mükemmelliği elde etmek anlamında liderliği teşvik etmektedirler.Yöneticilik , işçilerin durumunu düzeltmek ve tam üretken hale gelmelerini sağlamak için onları teşvik etmeye yeterli önemi verememektedir.Bu bağlamda etkili bir liderin kontrolündeki yönetim maksimum verimi elde etmeyi sağlayacaktır.
Dünya var olduğundan beri insanlar her zaman bir liderin etrafında toplanmış ve onun yönlendirmeleri doğrultusunda başarı yada hüsrana uğramışlardır.Liderler toplumları yada topluluğu harekete geçiren, onlara misyon yükleyen kişilerdir.Lider ne kadar etkili olursa doğru orantılı olarak başarı kaçınılmazdır.Şunu unutmamalıyız ki lider olarak doğulmaz , liderler yaratılır .Peki yapılması gereken şey sizce de ortada değimli ?Her insan bulunduğu sosyal ortamda bir lider olabilir.O zaman yapılması gereken etkili bir lider olmaktır.
Peki nedir Liderlik ? ;
Liderlik sanatını çeşitli şekillerde tanımlayabiliriz ;
• Harry Truman :Lider,başkalarının yapmak istemediği ve sevmediği işleri onlara yaptırma yeteneğine sahip kişidir.
• Maraşal Montgomery :Liderlik ,insanları bir kapasitede ve ortak bir amaçta bir araya getirme arzusu ve güven aşılama karakteridir.
• Vince Lombardi :Bir oyunun taktiklerini sadece kara tahta başında ortaya koyan antrenör değersizdir.Değerli olanlar oyuncularının içine giren ve onları motive edebilendir.
Buna göre ,lider,başkalarını hareketlendirebilen,düşünce ufku geniş iyi bir tasarımcıdır.Liderin bu tanımı iki önemli boyuta sahiptir ;
* Geleceğe yönelik bir amaç yaratma.
* İnsanları bu amacı gerçekleştirmede etkileme.
Başkalarına liderlik yapmak için gerekli şart doğal ve içten olmaktır.İnsanları başarılı bir şekilde idare etmek için önerilen ’’Teknikler’’ kimi zaman işe yaramayabilir.Takipçileriniz ,sizi ,hareketlerinizle ve yaptıklarınızla doğru şekilde yargılayabilecek esrarengiz bir yeteneğe sahiptirler.
Başkalarını yönetmek ve etkili bir lider portresini oluşturmak için 15 temel liderlik özellikleri mevcuttur.Bunların tümü,doğacak sonuçların bütün sorumluluğunu üstüne alan ,kendisine karşı sevgi ve saygısı olan bir lider görüntüsünü oluştururlar.Bu görüntü,liderin arzulanan kişisel özellikleri olan dürüstlük , namus ve ahlak ile manevi faktörleri olan kararlılık ve cesareti de kapsar.
** Etkili lider, işbirliğini ve gurur duygusunu geliştirir.
**Etkili Lider, yüksek doğruluk ve dürüstlük standartlarına göre yaşar.
**Etkili Lider, bilgiyi isteyerek ve seve seve paylaşır.
**Etkili Lider, Personelinin performansını geliştirmek için eğiticilik yapar. **Etkili Lider, mükemmellikte ısrar eder.
**Etkili Lider, astları için örnek teşkil eder.
**Etkili Lider, astlarına sorumluluk verir.
**Etkili Lider, cesaret sahibidir.
**Etkili Lider, astlarına güvenir.
**Etkili Lider, kararlıdır.
**Etkili lider, zamanında harekete geçebilme özelliğine sahiptir. **Etkili Lider, zamanını değerlendirir.
**Etkili Lider, emrindekilerin sadakatini kazanır.
**Etkili Lider, personel merkezcidir.
**Etkili Lider, astlarını dinler.
Liderlik maalesef bir birinden bağımsız özellikleri elde etmekten daha çok şey gerektirir. Tıpkı yeterli ışığı, nem ve besini bulamayan çiçeğin açamayacağı gibi. Bir insanda aşağıda yazılı olan kısımlar olmadığı takdirde liderlik potansiyelinin sınırlarına ulaşamaz;
– Tam veya kabul edilebilir düzeyde sağlıklı olmak.
– Tatmin edici bir özel hayata sahip olmak.
– Hayatını öğrenmeye adamış olmak.
Liderin hayatında bu şartlardan biri veya daha fazlası birkaç ay veya daha fazla bulunmayabilir.Bütün insanların geçici sağlık ve şahsi problemleri olabilir. Öğrenme güdüleri de azalabilir. Ancak, müzmin hastalığı veya evinde sorunları olan birisi, sürekli en iyi performansı elde edemez. Bu, o kişinin kendisine yönelmesine yol açarak, etkili olmasına engel olur. Sağlığı ve özel hayatı bakımından en iyi biri, hayatı boyunca kendini geliştirmeye adamadığı sürece lider olamaz. Kişisel gelişme ve ilerleme durduğunda, liderler eski bir makine kadar modası geçmiş olur.
Sonuç olarak; Lider olmak demek ‘’Bundan sonra grubun bir üyesi olmadığınızı bilmek ve bir zamanlar sürdürdüğünüz ve zevk aldığınız grupsal ilişkileri bitirmeniz’’ demektir. Sorumluluk altına girdiğinizde ‘’Hayır’’diyebilmeli, sağlayabilmeli ve bazı insanlar tarafından hoş karşılanmayacak kararları verebilmelisiniz. Eski arkadaşlarınız tarafından reddedilme,sık sık sonradan hakkınızda fikir yürütülme ve arkanızdan konuşulma riskleriyle karşı karşıyasınız.
Zirvede Yalnızlık! Eğer bu sizi rahatsız ediyorsa yönetmek size göre olmayabilir.
Liderlik bütün bunlara değer mi? Bu sizin kişiliğinize ve yaşamdan beklentilerinize bağlıdır. Her insan karını ve zararını tartarak bir lider olup olamayacağına karar vermelidir.Bana göre liderlik, bunların hepsine hatta daha da fazlasına değer.